DVOJEZIČNO IZDAVANJE RAČUNA- IPAK NEŠTO I OD ČLANSTVA U EU-U!

26. Rujan, 2017

 

Razriješene dosadašnje dvojbe hrvatskih poduzetnika koje su imali pri izdavanju računa stranim poduzetnicima.

 

Globalizacija tržišta i međunarodna razmjena roba nosi sa sobom i potrebu brže i jednostavnije komunikacije među partnerima, što podrazumjeva i dvojezičnost računa.

 

Svi poduzetnici koji se bave izvozom sigurno su se često našli u situaciji da bi trebali račun prema inozemnom partneru napisati na jeziku zemlje kojim se strani poduzetnik  služi. Razlozi su prije svega praktične prirode:  razvidnost podataka sadržanih u računu i smanjena mogućnost krivog tumačenja podataka.

 

Striktim poštivanjem Općeg poreznog zakona i Zakona o računovodstvu, to nije dopušteno. Naime, Mišljenje  Ministarstva financija od 30. listopada 2013. (MF KL.: 410-01/13-01/3534) daje  zaključiti da se računi prema kupcima iz EU-a i iz trećih zemalja mogu izdavati samo na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, a ne dvojezično (istodobno na hrvatskom i engleskom jeziku).

 

Međutim, prema novoj presudi Europskog suda u slučaju društva New Valmar BVBBA i Global Pharmacies Partner Healtha (GPPH), koja je objavljenja 21. lipnja 2016. godine, razriješene su dvojbe oko izdavanja računa stranim poduzetnicima. U navedenom slučaju društvo New Valmar, sa sjedištem u belgijskog regiji u kojoj se govori nizozemskim jezikom, izdavalo je račune društvu Global Pharmacies Partner Health (GPPH), sa sjedištem u Italiji, na talijanskom jeziku. Društvo GPPH navedene je račune pokušalo proglasiti ništavnima jer su bili izdani na talijanskom jeziku, a ne na nizozemskom jeziku, kako je to bilo propisano belgijskim propisima o uporabi jezika. U navedenoj je presudi Europski sud pravde utvrdio da se propisivanjem odredaba o izdavanju računa služenjem propisanim jezikom krše propisi Europske unije.

 

Iz te presude je jasno da i gore navedeno mišljenje Ministarstva financijanije nije u skladu s propisima EU-a jer se prema toj presudi društva EU-a ne smiju ograničavati samo na izdavanje računa prema stranim poduzetnicima na hrvatskom jeziku. To znači da se računi prema inozemstvu mogu izdavati na stranom jeziku (uz uvjet da se u slučaju nadzora osigura prijevod) i dvojezično (istodobno na hrvatskom i na stranom jeziku).

 

 

© 2017

d.istra

M. I. RAČUNOVOĐA društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge, turistička agencija

M. I. RAČUNOVOĐA d.o.o.

Istarska 13, 52211 Bale

 

Matični broj: 04280237

Trgovački sud u Rijeci

IVANA MIKULEK

ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb

HR8823600001102441616