Može li umirovljenik biti poduzetnik?

02. veljača, 2018

Ako ste veseli i snažni umirovljenik koji još želi unositi promijene u ovaj svijet, u ovom ćete tekstu saznati kako to možete raditi bezbolno: da ne ostanete bez mirovine. Isto mogu primjeniti i poduzetnici, koji su – gle čuda – dočekali trenutak u kojem mogu ‘na državne jasle’! Dakle, da konačno zamijenite uloge!

 

Ipak, ako ste jedan od njih, onda ste valjda ove informacije dobili od svojeg knjigovođe! Nije valjda da ga plaćate, a da po internetu tražite odgovore na ovakva pitanja! Dođite k nama!

 

Krenimo od najjednostavnijega: domaća radinost – koju mogu obavljati i umirovljenici, koji pritom neće ostati bez mirovine. Najnovije izmjene Zakona o obrtu su propisale da se sve obrtničke djelatnosti mogu obavljati i kao kućna radinost, pa je to dobrodošla novost, jer nekada se moglo tako obavljati samo zakonom popisane djelatnosti.

 

Slijedeće bi bilo poslovanje kao obrnik, koje umirovljena osoba može pokrenuti, ali će od tog dana njena mirovina biti stavljena u mirovanje, obrtnik će morati plaćati svoje obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a po zatvaranju obrta HZMO će izračunati novi iznos mirovine u koji će uračunati i te naknadne uplate.

 

I poslijednje po nekom općem poimanju složenosti je poduzeće. Budući se radi o pravnoj osobi, moguće su dvije situacije:

  • pozicija umirovljenika kao osnivača poduzeća
  • kao direktora poduzeća.

 

 

© 2017

d.istra

M. I. RAČUNOVOĐA društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge, turistička agencija

M. I. RAČUNOVOĐA d.o.o.

Istarska 13, 52211 Bale

 

Matični broj: 04280237

Trgovački sud u Rijeci

IVANA MIKULEK

ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb

HR8823600001102441616